Skip links
Sarban

‘Een mix van verschillende culturen’ bij Sarban

Share

Ze was nog maar net 2 jaar, toen haar familie haar vaderland ontvluchtte. Inmiddels is ze 33 en runt ze, samen met haar tweelingzus, de Bossche vestiging van hun familiebedrijf. Dat is  Afghaans restaurant Sarban, fraai gelegen aan de Orthenstraat 87. Daar voelt Nadima Alizadah zich thuis. Onze ‘Bosschenaar uit het buitenland’ woont niét in de stad waar ze werkt. Ze omschrijft Sarban als “Een mix van verschillende culturen, waar iedereen zichzelf mag zijn.”

Nadima was niet alleen, toen ze begin jaren 90 haar geboorteland Afghanistan achter zich liet, integendeel. Haar ouders ontvluchtten het land met al hun 9 kinderen. Ze lieten de oorlog achter zich en belandden, via de oude Zijderoute, uiteindelijk in Rusland. Van daaruit verkaste het gezin eind 1996 naar Nederland. Nadima kan zich van die periode maar weinig herinneren. “Wij waren de op één na jongste van het gezin”, vertelt ze. In Nederland kwam de familie uiteindelijk in Tilburg terecht. Daar begonnen haar broers uiteindelijk een Afghaans restaurant. Dat kreeg de naam Sarban, wat ‘gids’ betekent. Dat bleek de start van een serie restaurants. 

Toplocatie

Toen Sarban in Tilburg openging, was dat het tweede Afghaanse restaurant in Nederland. Het bleek een prima manier om de trots op de rijke eetcultuur van het land bekend te maken. “Dat was een beter beeld, dan van dat door oorlog verscheurde land”, zo kijkt Nadima terug. Zij studeerde  International Business & Language bij Avans in Den Bosch. “Zo heb ik de stad leren kennen. De Bosch is een mooie, Bourgondische stad, een trotse stad ook. Ik voelde me daar meteen thuis.” Zo ontstond het idee om ook in Den Bosch een filiaal van Sarban te beginnen. Daarvoor werd een toplocatie gevonden, aan het eind van de bruisende Orthenstraat. Daar is Sarban alweer 11 jaar een vertrouwd gezicht. Sarban heeft inmiddels ook vestigingen in  Utrecht en Den Haag. Sinds 2020 heeft de familie ook Silk Road restaurants in Tilburg mogen openen. Die staan voor alle mooie kleuren, geuren, smaken en gastvrijheid, die ze tijdens hun vlucht hebben ervaren.

Sarban de Toekomst

De veelal Nederlandse gasten genieten er van Afghaanse lekkernijen, zoals Mantoe (een gestoomd deegkussentje, gevuld met licht gekruid gehakt) en Qabeli Paljauw (gekaramelliseerde rijst met wortel, rozijnen, pistache, amandel en lamsvlees). Erg populair is het verrassingsmenu, waarin bijna twee-derde van de kaart in kleine porties terugkomt. De kleine 60 plaatsen in het restaurant zitten dan ook heel regelmatig vol. Met stichting Sarban de Toekomst zet Sarban zich bovendien in voor mensen met een vluchtachtergrond, die worden opgeleid voor een baan in de horeca. “Van afwasser tot franchisenemer”, chetst een trotse Nadima   Zij heeft haar handen vol aan het uitleggen van de gerechten aan de gasten.  “Die zijn nieuwsgierig, willen weten wat ze eten.”

Zo ligt er ondertussen een mooi fundament onder restaurant Sarban. De regio Den Bosch is gewend geraakt aan de Afghaanse keuken en dat doet de tweelingzussen goed, héél goed.  Alleen verhuizen naar Den Bosch: dat zit er niet. Nadima woont in Tilburg, waar ook haar ouders  nog altijd verblijven. Haar plek in de verhalenserie ‘Bosschenaar uit het buitenland’ heeft ze echter méér dan verdiend. 

Sarban Den Bosch
Orthenstraat 87
5211 SW ‘s-Hertogenbosch
073-8795185

Dit is een artikel uit DB Magazine Editie 2. Het volledige magazine is hier te lezen.