Skip links
Huis73

Huis73 nóg meer een plek voor elke Bosschenaar

Share

De bouwschutting om de voormalige bibliotheek aan de Hinthamerstraat is niet te missen. Het immense gebouw wordt drastisch onder handen genomen. Daarna volgt ook het naastgelegen gebouw, voorheen bekend als Muzerije. Doel van de verbouwingen is om van beide locaties één geheel te maken. Gebruiker Huis73 heeft alle vertrouwen in het team van Nico de Bont. Een kijkje op de bouwplaats met beide partijen.

Huis73 is in 2019 ontstaan door het samengaan van Muzerije, Bibliotheel ’s-Hertogenbosch en  Bureau Babel.  Kennis, ontmoeting en cultuur komen samen aan de Hinthamerstraat 72 en 74, aan het gemiddelde waarvan het Huis zijn naam dankt. “De Bibliotheek en Muzerije waren toen nog buren” vertelt Marieke Hezemans, bij Huis73 actief als projectmanager herhuisvesting & innovatie. Beide panden stonden met elkaar in verbinding. “Het zijn allebei Rijksmonumenten. Daar mag je dus niet alles aan doen”, zo legt projectleider Bas Cremers van restauratieaaannemer Nico de Bont uit. Zijn werkgever geldt als de specialist op het gebied van restauratie, herbestemming en verduurzaming van monumenten. In de stad zit bijvoorbeeld het onderhoud aan de Sint Jan en de vestingwerken in de portefeuille van Nico de Bont.

Bij monumentale bouwprojecten is het herstellen in de oorspronkelijke staat één van de opties Vernieuwen is een andere. Huis73 kiest ervoor om de voormalige Bibliotheek met 1000 vierkante meter publieksruimte te vergroten. Daarvoor moet de ruimte twee jaar dicht en huist de Bibliotheek zolang aan de Hekellaan. In de te verbouwen ruimte komen onder meer méér studieplekken, wordt de toegankelijkheid verbeterd en is ruimte voor de nodige creatieve werkplaatsen ingetekend. Bas beseft als projectleider terdege hoe belangrijk de verbouwing is: “Er komt een compleet nieuw hoofdtrappenhuis.” Hij legt uit dat de bouwplaats direct na de zomer is opgebouwd:  “toen zijn we begonnen met sloopwerkzaamheden. “ De oplevering van het vernieuwde gebouw staat gepland voor het eerste kwartaal van 2026. 

Betrokkenheid

“De overlast valt mee”, merkt Marieke op. Dat tekent ook het commitment binnen haar organisatie én de bezoekers. “Wij hebben een publieksondersteuning opgestart, onder de noemer ‘Bouw mee aan Huis73’. Daar zijn sinds de start al honderden reacties op binnengekomen.” Dat vormt een bevestiging van de betrokkenheid in de stad. Zo werd mooi duidelijk hoe de Bosschenaren hun ideale plek voor bibliotheek en cultuur zien. 

Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA) uit Rotterdam maakten daar een fraaie vertaalslag van. Gemeente ’s-Hertogenbosch is opdrachtgever voor de verbouwing en wilde van twee gebouwen één maken. KSA won de aanbesteding en maakt in het ontwerp de historische bouwdelen weer zichtbaar en beleefbaar. Marieke vertelt dat er vijf thema’s zijn bedacht, waar in de periode van de verbouwing het aanbod op wordt vernieuwd, met behulp van design thinking. De thema’s komen in ruimtes in het gebouw terug. “Een plek voor jongeren, creatieve maakplaats, het geheugenhuis, een verhalenatelier en een ontmoetingsruimte voor Bossche Amateurkunst”, somt ze op. 

Duurzaam en innovatief

Het nieuwe gezicht aan de Hinthamerstraat is straks duurzaam én innovatief. Zo komt er, in samenwerking met de HAS, een heuse daktuin. “Het gebouw gaat van energielabel F naar A”, onderstreept Bas nog maar eens. “Dat is te danken aan bijvoorbeeld warmte- en koudeopslag, zonnepanelen en elektrische zonwering.” De Grand Opening mag dan nog ver weg zijn: Marieke kan niet wachten tot het mei 2026 is. Dan opent het vernieuwde Huis73. “We moeten het mét elkaar doen”, zo weet ze. “Dan krijgen we straks een gebouw waar iedereen zich welkom voelt, van jong tot oud.”

Huis 73
Hinthamerstraat 72 -74 
5211 MR ’s Hertogenbosch
(073)  680 29 54 | E: info@huis73.nl | W: www.huis73.nl

Dit is een artikel uit DB Magazine Editie 2. Het volledige magazine is hier te lezen.