Ooit werd het gezien als een vorm van bekladden, tegenwoordig breed gerespecteerd als kunstzinnige uiting. We hebben het over graffiti, een vorm die ook in Den Bosch en omgeving op steeds meer plaatsen opduikt, ter verfraaiing van muren en locaties. Zo ook op Park Voorburg in Vught, waar onder andere cliënten van Reinier van Arkel met Kings of Colors aan de slag gingen. Het resultaat is het bekijken méér dan waard!
Tekst: Ton de Kort – Foto’s: Roel Brakenhoff
Het was eigenlijk Loes van Reijmersdal, die het balletje aan het rollen bracht en de beide community builders van Park Voorburg – Kristel Tholen-Robben en Jaap Klink – pakten dat vol enthousiasme op en zorgden dat de sneeuwbal die van de berg rolde steeds groter werd. Loes is voormalig cliënt bij de zorginstelling, waar hulp wordt geboden aan mensen met psychische problemen of psychiatrische aandoeningen. Zij kwam bij het tweetal terecht voor haar re-integratie. “Ik ben afgestudeerd in beeldende kunst. Street Art was daar een onderdeel van. Daar heb ik onder meer een project gedraaid met Naomi King.” Loes kende ook Jan-Henk van Ieperen, het creatieve brein achter Kings of Colors. “Dat was vanuit de avondklokrellen. Toen zijn we een spoor van vernielingen tegengegaan met kunst. Zo hebben we mooie oude panden versierd. Daarvoor stonden binnen 24 uur 22 kunstenaars paraat, die aan de slag zijn gegaan in de stad.” Loes deed ook na die periode nog wel eens wat voor Kings of Colors.
Social Hub RIO
Voor Loes kwam de mogelijkheid tot re-integratie als geroepen. “Dat leek me mooi om het stigma, de vooroordelen te doorbreken.” Ze zag het dan ook wel zitten om aan de slag te gaan voor Social Hub RIO, waar creatieve en maatschappelijke ondernemers tot fraaie kruisbestuivingen moesten zien te komen. Kings of Colors voelde zich daar ook door aangesproken. Jan-Henk: “Zeker! Vught past binnen onze visie en missie. Wij staan voor ‘using walls to build bridges’. Dat doen we op alle manieren.” Hij heeft aan den lijve ondervonden dat straatkunst deuren opent en dat zo ook contacten ontstaan. “Dat begon met graffiti, daarna kwam Street Art en daarna muralisme.” Bij alle projecten is Kings of Colors niet geheel afhankelijk van gemeenten. “Maar die omarmen en financieren ons wél.” Het project op Park Voorburg moet een meerwaarde laten zien. De mural is de start van de verkenning om méér kunst naar buiten te brengen, in welke vorm dan ook.
‘Relatief blank canvas’
De primaire drijfveer van Kings of Colors is het mooi maken van de openbare ruimte. Van Ieperen omschrijft Den Bosch en omgeving als een ‘relatief blank canvas nog’. “Daarom werken wij met duurzame materialen en een speciale coating, waardoor mensen 20 jaar van het werk kunnen blijven genieten.” Met ondersteuning van zowel lokale als landelijke fondsen kan de olievlek verder groeien. Het unieke van het project in Vught is dat daar een breed palet aan mensen meewerkt: variërend van cliënten van het park tot zorgverleners, bewoners en medewerkers. Loes is apetrots dat ze deel uitmaakt van dat gezelschap. “Dit project loopt ook al een jaar.” Naarmate de onthullingsdatum van 22 mei dichterbij komt, neemt de spanning toe. Die onthulling vormt het hoogtepunt van festival Paradijsvogels, het festival voor pioniers, met kunst en muziek, sport en spel, eten en drinken en nog veel meer.
Verbindend en helend
Er wordt nauw samengewerkt met het op het park gevestigde Living Museum Vught, waarin onder meer kunstenaar Arjen den Boer actief is. Daarnaast zijn ook andere geïnteresseerden in het project aangehaakt. “Iedereen is gelijk”, zo benadrukt Jan-Henk. “Dat is de kracht van Community Art.” Loes kan zich daar volledig in vinden. Zij noemt kunst “De verbindende en helende factor.” In meerdere brainstormsessies, waarin alle groepen hun input konden delen, werd de mural verder ontwikkeld. Het subsidietraject nam Reinier van Arkel het voortouw. “Zij geloven hierin”, weet Jan-Henk. “Ze hebben dit project vanaf het begin omarmd. Er zit ook zovéél talent op het park.”
Pottenkijkers
Alle betrokkene zien dan ook met genoegen dat Zorgpark Voorburg voortaan als Park Voorburg door het leven gaat. Daaraan levert de kunst op het terrein méér dan een bijdrage. Loes kan niet wachten op de onthulling: “Het contact is zó goed, ook al in het voortraject. En dan gaan we uiteindelijk samen, met ook Davor Smoljan als kunstenaar erbij, de hoogwerker in. De muur gaat afgerond een oppervlakte van 9 x 9 meter beslaan. Pottenkijkers? Ach, die horen erbij. Anders moet je niet op straat gaan werken.” Jan-Henk bevestigt dat. Hij wil zich graag laten verrassen, hoopt de energie van de groep te voelen. “Wij weten nu wie er bij elkaar passen”, luidt zijn conclusie. Hij hoopt dat het park de nieuwe status met trots uitdraagt. “Dit wordt een plek om te ontmoeten, om kennis te maken én kennis te delen. Zie met maar als één grote kleurplaat”
—
Kings of Colours
Tramkade 26 | 5211 VB | Den Bosch
T: x | E: info@kingsofcolors.com | W: www.kingsofcolors.com
—
Dit is een artikel uit DB Magazine Editie 3. Het volledige magazine is hier te lezen.