Skip links
Noble

Noble Kitchen: Terras van het jaar 2025

Share

Het terras aan de golfgreens is hemels! Dat zegt de Michelin Gids in de beschrijving van sterrenrestaurant Noble Kitchen in Cromvoirt. Gault&Millau riep het zelfs uit tot Terras van het Jaar 2025. Ondertussen staat ook Noble in Den Bosch allesbehalve stil.

Tekst: Meike van der Flier  Foto’s: Thomas Segers en Noble Kitchen

Volgens Gault&Millau is Noble Kitchen een breed gewaardeerd onderdeel van de Bernardus golfbaan. Je kunt op het terras genieten van het fijne uitzicht op de omringende natuur. De natuurlijke materialen binnen en buiten ademen rust en stijl uit. Patron-Cuisiner Edwin Kats en chefkok Tom Schoonus zijn trots op de uitverkiezing. Ze hoopten er al een tijdje op, maar hadden het niet verwacht toen Noble Kitchen de award in februari 2025 in Tivoli in Utrecht in ontvangst mocht nemen.  “We willen ons graag onderscheiden want we hebben hier echt een unieke locatie”,  zegt Edwin Kats. “We zorgen er ieder jaar voor dat het er zo mooi mogelijk uitziet, met bloemen, opgedekte tafels en comfortabele kussens in de stoelen. Verder hebben we veel parasols, die zijn ook wel nodig. En drie gashaarden voor de gezelligheid. Het hele team heeft er hard voor gewerkt. Waarschijnlijk hebben we nu geluk gehad dat de inspecteurs in een goede periode zijn geweest.” Een juryrapport is er niet, maar Kats denkt dat de combinatie van het eten met de service, het comfort, de ligging en de luxe uitstraling de winst hebben opgeleverd.

Noble Kitchen

Alleen tafels met uitzicht

Het terras is, net als de golfbaan, sinds 2018 open. “Daarvoor lagen hier alleen maïsvelden.’ Net als de golfbaan is het terras aangelegd met een visie en met het oog op de toekomst. Zo heeft de golfbaan een heel systeem onder de grond voor afwatering en wateropvang. ‘Voor het terras hebben we gekozen voor mooie materialen en een opzet waarbij alle tafels uitzicht hebben. In het bijzonder ’s avonds op de ondergaande zon. Daar kun je hier prachtig van genieten.” Het terras is een verlengstuk van de golfbaan, maar ook niet-golfers zijn er van harte welkom.

Sterrenrestaurant Noble Kitchen is gehuisvest in het clubgebouw van de golfbaan. Hier zit ook brasserie Bernardus Café, dat een deel van het terras in gebruik heeft. “In het Bernardus Café komen vooral golfers, dat zijn de meer vluchtige bezoekers. Die strijken na het spelen hier neer voor een lunch of borrelhapjes”,  vertelt Kats. “In Bernardus Café is de verhouding 80 procent golfer, 20 procent niet-golfer. In restaurant Noble Kitchen is dat andersom. Daar zit je voor fine dining natuurlijk veel langer aan tafel.”  Bij de reservering voor het restaurant houden de medewerkers er rekening mee dat gasten zowel buiten als binnen kunnen zitten, mocht het weer onverhoopt tegenzitten.

Jubileum voor Michelinster

Dat Noble Kitchen al vijf jaar een Michelinster heeft, is ook reden tot trots. “Het betekent al vijf jaar een goede beoordeling”,  zegt chefkok Tom Schoonus. “De eerste ster kregen we al vrij snel na de opening en ik was zelf pas tien maanden chef in Noble Kitchen. Dat we de ster kunnen behouden, is niet vanzelfsprekend. Dit is een veelzijdig bedrijf en je bent elke dag bezig de kwaliteit en de continuïteit te bewaken.”

“Het is te vergelijken met de Olympische Spelen”,  voegt Edwin Kats toe. “Een sterkeuken runnen is topsport. Je werkt eerder vijftig dan veertig uur en je moet lang trainen en investeren in jezelf. En blijven innoveren. Dan is een ster de beloning. En één Michelinster is dan te vergelijken met een bronzen medaille.’” Schoonus: “Maar voor een kok is het wel de mooiste erkenning die je kunt krijgen.”

Edwin Kats

Noble Gastro House

Edwin Kats is ook eigenaar van restaurant Noble in Den Bosch. Dit is recent omgedoopt in Noble Gastro House en heeft een nieuw concept gekregen. “Noble Kitchen heeft dus sinds 2020 een Michelinster. Noble had er ook een maar die hebben we in 2023 verloren. Dat resulteert toch wel in een verlies van omzet. Het is moeilijk in dit segment dat gat gevuld te krijgen. Om het verschil tussen Noble Kitchen en Noble Den Bosch duidelijker te maken, hebben we Noble Gastro House wat toegankelijker gemaakt met een simpeler kaart.”

De vijfde keer een ster voor Noble Kitchen was uiteraard wel reden voor een jubileummenu, dat gretig aftrek vond in februari en maart. Waar Noble Kitchen bekend stond om de Aziatische invloeden, schuift dat nu met de nieuwe kaart enigszins op naar Zuid-Amerika. “Je moet blijven ontwikkelen. Toentertijd hebben we gekozen voor Aziatisch om Noble Kitchen te onderscheiden van restaurant Noble en omdat ik in Azië gewerkt heb. Ook Tom had er een voorliefde voor. Het onderscheid hoeven we nu niet meer te maken en je kijkt toch weer naar iets nieuws. Zuid-Amerikaans is ook lekker.”

‘Je waant je in Afrika’

Schoonus stelt zo’n vier keer per jaar een nieuwe kaart samen, seizoensgebonden. Op het terras zijn de favoriete consumpties veelal rosé en als het warm is veel sushi en visgerechten.

Iedereen is welkom op het Terras van het Jaar, maar als op de golfbaan grote evenementen zijn, krijgen golfers uiteraard voorrang. Zo heeft Cromvoirt drie jaar de KLM Open gehost en staat voor september 2026 de Solheim Cup op het programma, het grootste dames golftoernooi ter wereld. Dan zijn er dagelijks zo’n zes tot zevenduizend gasten op het complex. Zij zullen zich op het terras bijna in Afrika wanen, uitkijkend over het heuvelige graslandschap met hier en daar een markante boom. “Ja, je verwacht ieder moment een giraf die voorbij komt”,  lacht Edwin Kats.

Dit is een artikel uit DB Magazine Editie 3. Het volledige magazine is hier te lezen.