HOEVEEL ONDERNEMERS ZOUDEN WETEN DAT HET JEROEN BOSCH ZIEKENHUIS (JBZ) OVER EEN EIGEN BEDRIJVENPOLIKLINIEK BESCHIKT? NIET ZO HEEL VEEL WAARSCHIJNLIJK. MAAR TOCH … DAT AANTAL IS ZEKER GROEIENDE. HET ZIEKENHUIS MAAKT ACTIEF WERK VAN HET GEZONDHEIDSWELZIJN VAN MEDEWERKERS VAN BEDRIJVEN. BINNEN HET JBZ WORDT HET CONCEPT VAN POSITIEVE GEZONDHEID STEVIG OMARMD. EEN REGELMATIG PREVENTIEF MEDISCH ONDERZOEK (PMO) SPEELT DAARBIJ EEN BELANGRIJKE ROL.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft ambities, wanneer het om Positieve Gezondheid gaat. “Wij willen dat in 2025 alle inwoners van Den Bosch en omstreken hun gezondheidswelzijn de hoogste waardering van Nederland geven”, stelt Judith Piek, actief in het relatiebeheer voor bedrijven en sportorganisaties. Om die ambities te realiseren omarmt het JBZ het concept Positieve Gezondheid van Machteld Huber al bijna tien jaar. “Daarbij werken we aan het voorkomen van leefstijl-gerelateerde aandoeningen”, verduidelijkt Piek. Preventiearts Ivessa Dijkema gaat daarop door: “Veel chronische ziekten zijn gerelateerd aan leefstijl. In het geval van hart- en vaatziekten wel 80-90 procent. Bij kanker 30 tot 40 procent. Bij suikerziekte is zo’n 90 procent leefstijl-gerelateerd. Zelfs dementie is voor 30 40 procent gerelateerd aan een ongezonde leefstijl.”
PREVENTIEF
Welvaartsziekten horen bij de maatschappij. Wel 80 procent van het aanbod in de supermarkt staat niet in de Schijf van Vijf. Dijkema: “Wij praten bij een preventief medisch onderzoek (pmo) over leefstijl: over voeding, beweging, ontspanning, slaap en verbinding met jezelf en de omgeving: een holistische benadering van gezondheid en ziekte. Ik doe al tien jaar preventief medische onderzoeken.” Ze onderstreept het belang van regelmatig mensen terugzien: “Het liefst zien we mensen één keer per 2 jaar. Ik probeer met motiverende gespreksvoering mensen zelf met hun leefstijl aan de slag te laten gaan. Ik vraag wat ze willen bereiken: kunnen voetballen met de kleinkinderen bijvoorbeeld als drijfveer om af te vallen of stoppen met roken. Wij willen mensen het inzicht geven dat ze zélf de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden en verbeteren. Nee, we hanteren het opgeheven vingertje niet meer.”
SILENT KILLERS
Preventieve medische onderzoeken worden veel door bedrijven ingezet. Dat doet de preventiearts deugd: “Werkgevers zien het belang ervan in, van een pmo met een echo bijvoorbeeld. Hoofddoel van deze echo is het vinden van vervetting van de lever. Die komen we al bij een kwart van de mensen tegen. Dat neemt verder toe door het stijgend aantal mensen met overgewicht en obesitas wereldwijd.” Die leiden vaker tot hoge bloeddruk, suiker, hart- en vaatziekten en kanker. “Het zijn de silent killers. Je voelt ze niet.” Het pmo is in feite te vergelijken met een APK, inclusief voorlichting over gezonde leefstijl om je lichaam gezond te krijgen en te houden. “Voorkomen is écht beter dan genezen”, klinkt het tweestemmig. En daar ligt nog een grote taak voor de overheid: zorgen voor een gezondere leefomgeving door bijvoorbeeld het invoeren van een suikertaks, BTW-verlaging op groente en fruit en verbod op vestiging van fastfoodketens nabij onderwijsinstellingen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Judith Piek: “Wij willen voorop lopen als het gaat om Positieve Gezondheid. Dat is een totaalconcept, met een hele brede kijk.”
INVESTEREN
Het JBZ mag als topklinisch ziekenhuis over een leefstijl loket beschikken, Ivessa Dijkema onderstreept dat bedrijven nadrukkelijk zélf aan zet zijn. “Het is hun taak werknemers vitaal te houden of passend werk aan te bieden.” De maatschappelijke betrokkenheid is groot. “Investeren in gezondheid krijg je terug”, geeft ze mee. Wat bij een pmo primair wordt gedaan is voorlichting geven en het concept Positieve Gezondheid verder uitdragen, preventieve diagnostiek en zo nodig verwijzen naar huisarts, bedrijfsarts of specialist. “Een preventief medisch onderzoek is vrijwillig en vrijblijvend. Het past binnen een gezond en duurzaam vitaliteitsbeleid. Daarmee kun je medewerkers stimuleren om aan hun gezondheid en productiviteit te werken. Wij willen dat gezondheidswelzijn weer op nummer 1 komt te staan.”
—
Meer weten over het preventief medisch onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis? Kijk dan eens op: www.jeroenboschziekenhuis.nl. Of neem contact op met de bedrijvenpolikliniek via: (073) 553 38 99.
—
Dit is een artikel uit DB Magazine Editie 1. Het volledige magazine is hier te lezen.