Ze dragen namen als Bossche Parel, Witte Socrates, Moerasdraak, Bossche Bol en Boschbock. De liefhebber weet direct dat het om de bieren van de Bossche Brouwerij D’n Draok gaat. Bierbrouwer Paul Kitzen heeft de stad van een fraai oeuvre bieren voorzien. De voormalig werktuigbouwkundige maakte van zijn hobby zijn beroep en realiseerde zijn doel: een biermerk waar Den Bosch trots op is.
Dat de brouwer achter D’n Draok een geboren en getogen Bosschenaar is, spreekt voor zich. Paul Kitzen (50) mag zijn brouwactiviteiten dan wel voornamelijk vanuit Berlicum (Balkum voor intimi laten plaatsvinden: hij is en blijft Bosschenaar. Niet voor niets noemde hij zijn brouwerij D’n Draok. Die benaming verwijst zowel naar de geuzennaam van de stad – de Moerasdraak – als naar dat iconische beeld vóór het station. Paul begon met brouwen uit hobby. “De vader van een vriend van mij was thuisbrouwer. Ik vond dat wel interessant en ben een keertje mee gaan brouwen. Ik heb toen een tripel gebrouwen en die was erg lekker. De keer daarná was die weer lekker, maar smaakte het bier heel anders. Dat was interessant, om te ontdekken en leren hoe allerlei zaken kunnen leiden tot het bier dat je wilt brouwen.”
Van hobby beroep
Paul ontdekte dat variabelen als tapwater, ingrediënten, temperaturen en tijd van invloed zijn op het resultaat. Hij besloot dan ook een installatie aan te schaffen. In 2012 maakte hij zelf een brouwketel, in zijn garage in Den Bosch. Zijn achtergrond als werktuigbouwkundig ingenieur kwam daarbij van pas. Goed bier met een goed verhaal bleek aan te slaan. Paul kreeg het drukker en koos er in 2017 uiteindelijk voor om zijn baan op te zeggen. “Ja, ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt”, lacht hij. D’n Draok is méér dan alleen een serie bieren. “Je zet iets neer wat nog niet bestaat, compleet met logo, flessen en glazen.” Hij had ook direct ambities: “Ik wilde hét biermerk van Den Bosch worden. De stad moest trots zijn op D’n Draok. Nou, dat is gelukt.”
Beleving
De bieren van D’n Draok zijn eigenlijk doorlopend uitverkocht. Paul huurt capaciteit bij om de voorraad op peil te houden en de regio 073 te kunnen voorzien van zijn bieren. “Ik wil ook niet té groot worden, vooral met mijn passie bezig zijn.” Hij huurde op zijn brouwlocatie de bovenverdieping erbij en ging rondleidingen verzorgen. “Ik wil niet zo nodig méér liters. Ik ben me gaan richten op beleving rondom bier en brouwen.” Hij weet wat hij wil delen met zijn trouwe schare liefhebbers: “Het begint met de uitstraling, dan een goed bier en dan het verhaal daaromheen. Je moet altijd zorgen voor voldoende capaciteit, kunt beter beginnen met een beperkt aantal verkooppunten en dan geleidelijk groeien. Brouwen is voor mij nog maar een onderdeel van het grote geheel.”
Paul is tot de conclusie gekomen dat hij weliswaar alles zélf heeft gedaan, maar niet alles zelf moet willen doen. Dus zocht en vond hij een designer voor zijn etiketten en worden zijn website, administratie en cadeauverpakkingen uitbesteed. “Daardoor kan ik laten zien hoe gaaf het is om een bier te maken en wat daar allemaal bij komt kijken.” Dat doet hij door zowel rondleidingen, workshops als proeverijen aan te bieden. Ook is het mogelijk om zélf een bier te brouwen, als private label: zowel voor bedrijven als voor de consument. Daar geniet hij zelf ook met volle teugen van. D’n Draok heeft inmiddels 6 bieren vast in het assortiment. Tel daar wat seizoenbier bij op, plus wat specials en je komt al snel op 15 bieren. “Ik kan van elk bier genieten”, bekent de brouwer. “Maar smaak is zó persoonlijk.” Hij haalt nog altijd enorm veel energie uit zijn passie, die zich steeds breder is gaan ontwikkelen, is maatschappelijk betrokken bij de stad en hoopt nog veel mensen de kans te bieden bij hem hun eigen bier te brouwen. “Ook dat is beleving.” Proost!
—
BROUWERIJ D’N DRAOK
Musselstraat 55 | 5215 HE | ‘s-Hertogenbosch
T: 06-51524309 | E: brouwer@draok.nl | W: www.draok.nl
—
Dit is een artikel uit DB Magazine Editie 1. Het volledige magazine is hier te lezen.