Toeval bestaat niet. Daar weet Niels van den Aker alles van. Ooit dacht hij dat de hele wereld op hem zat te wachten als P&O-adviseur of -manager met zijn brede achtergrond in de personeelswetenschappen. Dat liep echter allemaal nét even anders. Ambitieuze Niels belandde als trainee bij een woningcorporatie. Dat bleek een geslaagde springplank naar een andere carrière, met Matchability. Matchability wérkt voor woningcorporaties.
“Nee, Matchability is géén datingbureau.” Niels van den Aker (36) zegt het met een brede lach op zijn gezicht. Hij kan zich die verwarring ergens wel voorstellen. Matchability zag ooit het levenslicht in Uden. Daar had op dat moment de beoogde carrière van Niels een ietwat andere wending genomen. Zijn ambities lagen in een rol als HR-adviseur bij een bedrijf van naam, maar hij besloot eerst werkervaring op te gaan doen. Zijn pad kruiste vervolgens dat van de manager van een woningcorporatie in Zaltbommel. Niels kreeg daar de kans om het jaarverslag mee op te stellen en een P&O-adviseur te assisteren. Zo kwam hij terecht in een werkveld, waarover hij eigenlijk nooit had nagedacht. Daar pakte hij zijn kans.
Mentoren
“Ik heb daar veel gezien, geleerd en gedaan”, diept hij op. “Ik zag me daar dan ook wel blijven werken.” Door de bouwcrisis werd zijn contract echter niet verlengd. Dat zelfde lot trof Anne-José Haaksema, die haar afstudeerstage liep. “Een ondernemend type”, omschrijft Niels zijn huidige compagnon. Het idee ontstond om sámen verder te gaan, voor andere woningcorporaties. Ze wilden wet- en regelgeving gaan vertalen naar de praktijk. Twee Udense ondernemers, Ben Tuithof en Bart Arnts, wierpen zich op als mentoren voor het gedreven duo. Niels en Anne-José bleken weliswaar totaal verschillend te zijn, maar elkaar prima aan te vullen. Het duwtje in de rug van de ondernemers was precies wat ze nodig hadden.
Matchability
In 2013 zag Matchability BV het levenslicht. “Die naam had meerdere betekenissen”, licht Niels toe. “Aan de ene kant wilden we een vuurtje aansteken en laten branden, aan de andere kant is een match ook een wedstrijd, die we tot een goed eind wilden brengen.” Een paar jaar later volgde de stap naar Den Bosch. Het toen vijftienkoppige team vond een perfecte plek in voetbalstadion De Vliert. Daar groeiden ze uit hun jasje, zodat ze uiteindelijk in Business Center De Vliert belandden. Anno 2024 bestaat het team uit zo’n 25 collega’s, het merendeel gedetacheerd, en is Nicky de Hoog het derde gezicht van het bedrijf. Matchability heeft naam gemaakt in detachering voor woningcorporaties, maar is ook actief in juridisch advies richting de vastgoedsector. “Wij bieden de beste tijdelijke oplossing op de beste plek.”
Waarde toevoegen
Niels laat zich namens Matchability ook niet onbetuigd richting de andere huurders in het stadion. “We zoeken elkaar daar veel te weinig op.” Sinds dit seizoen sponsort Matchability FC Den Bosch. Dat ziet Niels als een vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Wij willen elke dag de wereld wat mooier maken, waarde toevoegen voor zowel collega’s als opdrachtgevers”, stelt Niels. Zijn grootste uitdaging was alle collega’s onderdeel te laten voelen van Matchability. Daar is in geïnvesteerd en dat heeft geleid tot een loyale ploeg. Van daaruit maken regelmatig mensen de stap naar een dienstverband bij een woningcorporatie. “Dat zien wij als een mooi compliment”, besluit Niels trots en tevreden. “Als ze maar niet te vroeg gaan.”
—
MATCHABILITY
Victorialaan 15 | 5213 JG | ‘s-Hertogenbosch
T: 085-8226595 | E: info@matchability.nl | W: www.matchability.nl
—
Dit is een artikel uit DB Magazine Editie 1. Het volledige magazine is hier te lezen.